Kyllä se vaan on niin, että kevät sieltä alkaa tulla pikkuhiljaa, tuossa vasta tulin koiran kanssa pitkältä lenkiltä ja kuran määrä ja irtokivien määrä sisään tullessa oli suurempi kuin viikko sitten. Ja kyllä ne kumisaappaat saa seuraavaksi pistää jalkaa, vaikka hieman vaikeaa on niillä pysyä pystyssä. Ehkä näin koiran kanssa mennään vielä vaelluskengillä ja katsotaan kuinka sää muuttuu, niin voidaan ottaa lenkkaritkin esille. Olisi mukava fiilistellä ulkona ja mennä tassua toiseen eteen.

Eilen kävin Iitun kanssa OSN:jien tokotreeneissä OKK:n hallilla, missä oli monipuolisesti tokoon liittyvää oppia sekä hieman lopuksi agiliideltiin viikonlopun kunniaksi.  Iitu oli kieltämättä koko ajan hyvällä tuulella ja sen kanssa on mukava työskennellä, koiran ohjaajana ollut jo monta vuotta mutta itse toko on hieman haperalla jalalla tällä hetkellä. Elikäs mitähän me sitten treenailtiin, pitäisi kirjata melkein heti tällaiset asiat ylös, kun tässä koiran kanssa edetessä meinaavat unohdukset mennä.

Ensimmäinen epävirallinen tokokoe meni hyvin, itse asiassa kyseessä oli mölliluokka,  jossa oli muutamia alokasluokan liikkeitä. Nyt täytyy hieman Iitun kanssa tulla alas taivaalta ja mennä liikkeen kokonaisuus kerta kerralta ja sitten vasta yhdistää kokonaiseksi liikkeeksi. Eihän meillä tokossa suurempia tavoitteita ole, kuin saada se TK1 joskus saavutukseksi ja ensimmäinen tokokoe tämän vuoden loppuu mennessä. Ihan ensimmäiseksi teimme luoksetuloa häirittynä, niin että, koiria oli kahdessa rivissä ja siitä välistä tulisi koiran tulla luokse. Alussa Koira olivat paikoilleen ja Iitu sai ensin totuttua siihen mistä on kysymys, ensin ei meinannut tulla, mutta kyllä sitten tuli. Lähinnä tämä taisi olla siitä syystä, että itse olen ollut koko edellisen viikon kipeänä, ääni poissa melkein ja kurkkukipua.  Kun Iitu ymmärsi mistä oli kysymys, niin sitten myös hieman enemmän otettiin häiriötä.

Seuraavaksi treenattiin vierellä kävelemistä, kuinka ollakaan, että ohjaaja taisi jännittää että kuinka tässä käy, taas varmistin ja menin sekaisin. Kuivaharjoittelussa tehtiin kahden ihmisen voimin, että toinen on koira ja toinen on ohjaaja ja tehdään seuraamista: ravissa, käynnissä, käännöksiä, täyskäännöksiä ja pysähdyksiä. Joo ei se ole helppoa näinkään. Harjoittelimme ensin esteen kulmalla pelkkiä käännöksiä, että Iitu ottaa peräpäänsä käyttöönsä ja tämän jälkeen teimme estepuomeista neliön, jonka mukaan teimme samoja juttuja. Alussa kun yritin näyttää Iitun seuraamista (mistä muuten tuli hieno 10) ei myöskään Iitu istunut sivulle ollenkaan kun pysähdyttiin, näitä treenattiin sitten muutamien askeleiden kanssa, että ensin muutama askel ja sitten seis. Ja tätä jankattiin niin kauan, että se tuli automaattisesti sieltä. Koira kyllä osaa eriosa-alueet, mutta ei vielä saanut niitä esiin kokonaisuutena. Ja mikäs olikaan tärkeintä, olen oppinut agilityssä että vauhdilla mennään vaikka sielläkin rauhallisuus on välillä hyväksi, niin käskyissä olen tokon suhteen kiireellinen enkä odota koiraa. Eli malttia enemmän tähän lajiin, tässä saa itse paljon oppia!

Hieman taukoillessa katsoin samalla muidenkin suorituksia ja ottaa vinkkejä omaan treenailuun. Sitten teimme liikkeestä seisonta, joka on aika alkutekijöissään meidän kohdalla. Eli tässä sain vinkkinä sen, että kävelen takaperin, sanon koiralle "seiso" käskyn, jonka jälkeen heitän pallon. Teimme toistaja muutaman kerran ja kyllä se alkaa pikku hiljaa tulla, makupalalla asia oli Iitulle helpompi ymmärtää. Lopuksi otimme hyppyä, jota ei hirveästi ollut treenailtu. Ja tässä tuli ongelmia kuumumisen yhteydessä ja itselle pitäisi saada jostain nopeampaa reagointi kykyä. Eli, heti kun koira alkaa uikuttaa niin, koira hihnaa ja sitten vasta aloitus kun on hiljaa. Iitulle hyppy käsky, jonka jälkeen heti seiso ja pallo palkaksi. Ja pikku hiljaa alkoi tulla sitä asetusta paikoilleen.

Lopuksi sitten otimme muutaman estepätkät ja kontakteja, muistaen mitä lauantaina oikeen touhusimme. Seuraavan kerran tokoillaan OSN:jien kanssa toukokuussa ulkosalla sekä huhtikuun lopussa niin omassa tokoryhmässä kuin Oulun tollereiden tokopuuhissa, että sen puoleen on tulossa monipuolista toimintaa.

**
Nyt saisin vihdoin lisättyä nettiin myös meidän agilitykilpailuista otetuista radoista. Ensimmäinen oli tällainen kokeilu ja tuntuman haku, aina A:lle asti oli hyvää menoa ja sitten kostautui kolmeen kieltoon. Harmitti kovasti, mutta oikeastaan taas nähdään omat hienot ohjaustaidot. Tässä katsoessa tuli mieleen, että ehkä me voimme aloittaa se koirantanssi, kun se näyttää sujuvan niin mallikkaasti radalla.

Toinen rata oli sentään vähän parempi, olisi sitten pitänyt mennä renkaasta vähän eteenpäin, koska Iitua sen saanut enää niin hallintaa puomilla. Saisi koiralle keksiä joku juttu, millä saisi ylimääräisen räksyttämisen pois, koska se ihan selvästi häiritsee meidän menoa.

Viimeinen hyppyrata, kolmas kerta toden sanoo ja parantaa voi aina. Niihän me taidettiin. Harmi tuo yksi pudotus, iitu oli aika nopeakin koira tässä radalla. Että ihan kärkipäässä oltais melkein oltukin, jos nolla olisi tullut. HARMI!